Login
Rombird APK                      Parola uitată | înregistrare

 Daróczi J. Szilárd

Chiră polară / Sterna paradisaea

◄ Înapoi  
Nr. ex.: 1
Genul: Necunoscut
Vârsta: Adult
Judeţul: Constanţa
Localitatea: Vadu
Observator: Daróczi J. Szilárd, Gyékény Gertrúd
Găsit: Daróczi J. Szilárd
Fotografiat de: Daróczi J. Szilárd
Data: 02. 05. 2017
Comentariu: Deşi imaginile sunt efectuate în condiţii de lumină spre seară, se remarcă majoritatea caracterelor speciei.

1. de talie mai mică decât chirele de baltă, şi mai scundă, de talie mai joasă, cu burtă şi piept uşor lăsat.

2. cioc evident mai scurt şi mai subţire (mai fin şi practic necurbat) în comparaţie cu toate chirele de baltă la care ne-am uitat (cca. 200-250), în ciuda faptului că Ste hir are o variabilitate oarecare referitor la lungimea ciocului. Ciocul de culoare purpuriu (vişiniu), uniform pe toată lungimea lui, fără urme de negru.

3. picioare mai mici decât toate cele cca. 150 chire de baltă cu care se putea compara în cele 4 minute ale observaţiei, de culoare mai închisă ca toate Ste hir din jur (ca la Chr rid în penaj nupţial). Picioarele erau parcă mai distante decât la chirele de baltă. Imaginile s-ar putea să nu redea atât de bine aparenţa scundă a păsării, cu picioare scurte. Picioare mai surte decât ciocul, practic se vedea parcă nu continuă în sus după încheietură.


4. burtă gri, cam de culoare identică cu spatele, indiferent de cum cădea lumina pe pasăre. Din acest motiv obrajii albi erau în contrast vizibil cu şapca şi burta, ducând mult aminte de Chl. hybridus!

5. cap mai mic decât la chira de baltă, rotunjit, cu punctul cel mai înalt pe frunte, deasupra ochilor şi nu înspre creştet ca la chira de baltă (frunte mai înaltă). Şapca părea mai scurtă decât la Ste hir, şi nu se întindea atât de mult pe ceafă

6. pasărea părea a nu avea gât, ţinând parcă capul tras între umeri

7. vârful cozii depăşea cu un vârf de deget (cca. 1,5 cm) vârful aripilor când pasărea stătea uşor lateral

8. pe unele poze se poate observa, că şapca neagră unde atingee baza ciocului (în faţa ochilor), crează doar o porţiune îngustă albă între şapcă şi arcul gurii ('gape')

9. Remige păreau mai deschise decât la chirele de baltă.
Data adăugării observaţiei: 02 mai 2017 22:03

Foto

Comentariu:


Fără comentariu