Login
Rombird APK                      Parola uitată | înregistrare

Forum

PăsăriSpecii cel putin incerte
Salut, Sper ca aici e locul pentru a intreba despre situatia unor observatii vechi, identificari probabil gresite si/ sau exmplare posibil scapate din captivitate. Pentru mine e clar ca nu voi vedea speciile respective in tara si as vrea sa stiu daca e ok sa sterg respecivele spatiile goale din lifelist. :) Asadar care este situatia si opinia voastra in urmatoarele cazuri: 1) Buteo hemilasius 2) Falco pelegrinoides 3) Bubo scandiacus 4) Phoenicurus erythrogastrus 5) Oenanthe finschii Vlad

Comentariu:


Daróczi J. Szilárd 2013. decembrie. 19. 22:52:28
Salut! Ştiu de observaţia (singura) cu L. nubicus, despre care l-am întrebat pe vremuri (pe lângă alte specii) pe Dan Munteanu, că unde provin observaţiile. În cazul la Lan nub am aflat, că un grup de păsărari străini au văzut specia, dar locul nu mai ştia exact şi nici eu nu ştiam, că era la Călăraşi. Din păcate nu deţin mai multe detalii. De altfel L. senator nu ar fi mare lucru la Călăraşi, fiindcă la cca. 20 km de acolo cuibăreşte regulat şi cu o densitate relativ bună.
  | Răspuns
Cioflec Vlad 2013. decembrie. 16. 08:58:22
Exact cum banuiam!



Dar acum ca vad ca nu te-ai suparat ca profit de bunatatea si cunostiintele tale, mai am o specie care ma roade, gasita o singura data dar vazuta de multiplii observatori ( citare aproximativa) in primavara lui `91 cred, intr-o locatie tare draga mie, Iezerul Calarasi.

Este vorba evident de Lanius nubicus. A fost poate o confuzie cu L. senator ?! Nu ca un senator la Calarasi nu ar fi o specie faina pentru sit....
  | Răspuns
Daróczi J. Szilárd 2013. decembrie. 15. 23:41:05
Despre Zoothera dauma (mai nou probabil Zoothera aurea) ştiu, că a fost observat în Delta Dunării (sursa pe care l-ai menţionat). Acum cca. 15 ani am dat de tipul care pare că a observat specia şi dacă îmi aduc bine aminte mi-a trimis o descriere foarte scurtă, dacă nu mă înşel în lb. franceză. Din asta însă nu a reieşit nimic clar pentru care ar fi fost Zoothera dauma, Turdus viscivorus neputând fi exclus deloc!

Despre Montifringilla ştiu, că a fost observat o singură pasăre pe Sacalin, iarna, şi care a zburat, fiind observat în zbor şi identificat după coloritul şi desenul caracteristic alb/negru al aripii ... cum are M. nivalis, dar şi Plectrophenax nivalis

  | Răspuns
Cioflec Vlad 2013. decembrie. 15. 17:11:22
Multumesc Szilard pentru aceste completari!

Ca o stranie coincidenta chiar azi discutam cu Dorin Damoc pe teren despre speciile acestea si problema gasirii si verificarii surselor bibliografice vechi.
Cumva ne poti lumina si despre Zoothera dauma de la Carorman (Bberndt R, Frantzen M, 1984) ?! Sau despre Montifringilla nivalis din Insula Sacalin (Kiss 1973)...
Scuze daca abuzez!
  | Mesajul original | Răspuns
Daróczi J. Szilárd 2013. decembrie. 15. 14:15:35
Bubo scandiacus - are observaţii istorice aproape din toate ţările învecinate, însă multe dintre acestea au fost reanalizate. La nnoi nu este nici o confirmare măcar cât decât certă. Unul dintre observaţii se referă la un exemplar de la Gilău (CJ), care a fost prins viu şi ţinut mai mulţi ani în captivitate. Nimic mai mult nu se ştie despre această informare. Dobay L. (1928) a auzit de la ceva vânători, că ei au văzut în M-ţii Harghitei o bufniţă albă prin 1850. Deci asta două informaţii sunt de care ştiu.

Phoenicurus erythrogastrus - de asemenea specie incertă, niciodată tratată ca şi spcie acceptată. A fost citată de Alleéon în 1886, preluat de Dombrowski (1912). Nu am citit articolul, dar evident este ceva incert, de neluat în seamă.

Oenanthe finschii - cum a fost menţionat şi spuneai şi tu, se referă la acele 2-3 exemplare documentate şi cu poze, care proveneau foarte probabil prin hibridizarea Oen ple x Oen his.
  | Răspuns
Daróczi J. Szilárd 2013. decembrie. 15. 14:15:10
Salutări,

Ca o completare la cele spuse de József.

Buteo hemilasius - a fost introdus în fauna ţării după articolul lui Paşcovshi şi Manolache, în urma descrierii specimenului mai ciudat de la Ştefăneşti (1968.XI.27). Mai trebuie să examinăm măsurătorile şi să vedem dacă nu cumva este un Bute sp. (buteo sau rufinus) cu caractere atavistice. Este puţin probabil să fie B. hemilasius.

Falco pelegrinoides - nu apare nicăieri în faună ţării, doar ca specie incertă. Şi acesta conform următoarei relatări haioase. O afirmare vagă a lui Lázár (1859), care "crede", că această specie apare şi la noi, fără să includă pe lista avifaunistică a lui pentru Transilvania (în 1863). După această afirmaţie Danford şi Brown (1875) mai citează specia după relatările lui Lázár.

  | Răspuns
Cioflec Vlad 2013. noiembrie. 09. 20:52:39
Multumesc foarte mult pentru lamuriri.
  | Răspuns
Szabó József 2013. noiembrie. 09. 08:35:36
Sal,

In cazul acestor specii, care din cate stiu au o singura observatie - in afara de finschii, nu exista dovezi suficiente ca observatiile acestora sa poate sa fie acceptate (poze, trei observatori). Astfel aceste specii nu pot fi incluse in fauna. In cea ce priveste finschii evident este vorba de un exemplar hibrid cel mai probabil hispanica x pleschanka.
  | Răspuns
Cioflec Vlad 2013. noiembrie. 07. 14:16:46
Evident ca nu am reusti sa posez ca omu` normal intr-un subforum ci vad ca am creeat o intraga subcategorie... Nu e prima data si parca vad ca nici ultima.

Reaiu mesajul pe scurt - care este situatia si opinia voastra in urmatoarele cazuri:

1) Buteo hemilasius (cat E?)

2) Falco pelegrinoides

3) Bubo scandiacus (cat E?)

4) Phoenicurus erythrogastrus ( ID gresit?)

5) Oenanthe finschii (hibrid ple x his?)

Multumesc si scuze pentru neindemanare :)
  | Răspuns
◄ Înapoi