Atlasul păsărilor cuibăritoare din România în 2017
Asociația „Grupul Milvus” și Societatea Ornitologică Română (BirdLife România) a lansat în primăvara anului trecut proiectul „Atlasul păsărilor cuibăritoare din România”. În decursul unui an am cules date sistematice cu metode specifice atlasului din 229 pătrate de 10x10 km cu participarea a 58 de observatori. În afara acestor date recente, am centralizat date vechi începând din anul 2006 din diferite surse, de la observatori voluntari, din proiecte de monitorizare sau din evaluări ample ale ariilor protejate. Mulțumim și pe această cale persoanelor și organizațiillor care au contribuit cu date!
Rezultatele sunt prezentate pe pagina web a proiectului, unde se poate consulta lista speciilor cuibăritoare în fiecare pătrat de 10x10 km din România: http://atlaspasari.ro/rezultate.
Cu toate că dispunem de date dintr-o parte semnificativă a țării, în majoritatea pătratelor numărul de specii a rămas foarte mic. Chiar și din pătratele aparent mai des vizitate lipsesc date certe referitoare la cuibăritul unor specii comune. Din aceste motive continuăm colectarea datelor și în 2017.
Cum ne puteți ajuta? Foarte simplu:
- adoptați un pătrat de 10x10 km dintre cele afișate cu date insuficiente pe harta pagini web a proiectului (http://atlaspasari.ro/harta) și încercați să completați cu cât mai multe specii lista păsărilor cuibăritoare! Completați cât mai multe liste complete de specii în cadrul mai multor vizite în perioade diferite, cu atenție sporită la codurile de cuibărie.
- efectuați observații oriunde vă aflați în țară, cu accent iarăși pe liste complete și înregistrarea comportamentului de cuibărire.
- trimiteți date vechi din perioada 2006-2016, care încă pot fi încorporate în baza de date a Atlasului.
Metoda colectării datelor este descrisă amănunțit pe pagina web a proiectului. Termenul de trimitere a datelor este 20 iulie 2017.
Alăturați-vă programului contactându-ne pe adresa de e-mail atlaspasari@gmail.com!
Accesați informațiile detaliate legate de program, urmăriți noutățile, citiți rezultatele preliminare și descărcați documente de pe pagina web dedicată proiectului: www.atlaspasari.ro sau pe Facebook: @atlaspasari.
Acest Atlas se bazează pe informațiile voastre! Contribuția fiecărui pasionat de păsări și de natură este importantă.
#adminisztratorimegjegyzes#: