Login
Rombird APK                      Parola uitată | înregistrare

 Daróczi J. Szilárd

Altă specie / Sp

◄ Înapoi  
Nr. ex.: 1
Genul: Necunoscut
Vârsta: Imatur
Judeţul: Arad
Localitatea: Sânmartin
Observator: Daróczi J. Szilárd
Găsit: Daróczi J. Szilárd
Fotografiat de: Daróczi J. Szilárd
Data: 21. 09. 2016
Comentariu: Probabil Falco amurensis. Descrierea păsării: De talia vânturelului de seară, însă părea parcă uşor mai compactă ca şi construcţie. Coada gri cu benzi transversale închise. Remigele erau negre/negricioase cu pete albe. Pe patrea din spate al aripii de jos prezenta o bandă lată neagră (trailing edge). Înveluşul aripii (subalarele) aduceau aminte de desenul tablei de şah, alb-negre, în care nu am observat prezenţa culorii maronii. Pe partea inferioară prezenta striaţii late negre, pe fondal alb, iar subcodalele erau albe. Inelul orbital şi ceara ciocului de un portocaliu normal, nu mai închis decât la F. vespertinus, deci nu indicau o melanizaţie.
Data adăugării observaţiei: 21 septembrie 2016 21:10

Foto

Comentariu:


Daróczi J. Szilárd 2016. octombrie. 04. 11:12:13
Cred că această pasăre seamănă mult în mai multe privinţe cu pasărea de la Sânmartin.

  | Răspuns
Daróczi J. Szilárd 2016. septembrie. 30. 17:44:57
  | Mesajul original | Răspuns
Daróczi J. Szilárd 2016. septembrie. 29. 18:25:40
Da, pe poze pară să aibă o nuanţă foarte deschisă de crem, limitându-se la baza picioarelor (eu nu zic că e extins!), dar cred că este mai mult o aberaţie cromatică. Compară cu vespertinus de pe lângă. Eu pe teren cu lunetă cu zoom chiar m-am uitat şi era cu certitudine o pasăre de culoare gri/alb-negru, fără tentă de maro sau ocru! Dar şi dacă ar fi fost bej (nu era :), nu cred că din punct de vedere al identificării are relevanţă, referinţele scriu următoarele: "underpart/belly whitish or buffish".

  | Mesajul original | Răspuns
Sebi Bugariu 2016. septembrie. 29. 13:04:51
@ Cipi nu, si mie mi se pare ca pasarea are o tenta bej pe flancuri (destul de extins), cum am si discutat cu Szilard - insa teoretic ar intra in variabilitatea lui amurensis? (Szilard oricum mentiona ca in teren se vedea negru contrast cu alb)
  | Mesajul original | Răspuns
Daróczi J. Szilárd 2016. septembrie. 24. 14:03:53
  | Răspuns
Daróczi J. Szilárd 2016. septembrie. 23. 23:15:49
  | Răspuns
Pál Lajos 2016. septembrie. 23. 22:11:05
  | Răspuns
Kovács István 2016. septembrie. 22. 13:30:02
Ţinând cont de pasărea capturată de voi mai demult, de care nu am ţinut minte, nu ştiu dacă putem exclude clar un vespertinus mai pigmentat. Pasărea este similară. Faptul că la exemplarul respectiv practic nu s-au văzut desenele de pe pene nu exclude că un alt exemplar suprapigmentat nu arată diferit, şi se văd ceva desene. Şi asta poate varia. Şi acest exemplar este mai închis la culoare şi are mai puţine desene, decât vespertinusul care stă lângă el. Desenul mai puţin pronunţat este un caracter bun pentru amurensis, dar ţinând cont de pigmentaţia puternică şi de pe cap, varianta lui Attila pare plauzibilă. Desenul capului este atipic atât pentru vespertinus, cât şi pentru amurensis. Dacă nu se găsesc caractere clare, este inevitabil să punem şi întrebarea, care este mai probabil la noi: un vespertinus atipic sau un amurensis atipic? Nu mă înţelegeţi greşit: nu zic că este clar vespertinus, doar că s-ar putea să nu putem identifica clar pasărea. Sunt curios ce zic experţii, poate ei văd un caracter clar pe pasăre.
  | Răspuns
Daróczi J. Szilárd 2016. septembrie. 22. 12:59:17
Ce am mai observat, că multe exemplare tinere de F. amurensis au o pată superciliară mică, albă de asupra ochilor. De asemenea, nu toate păsările au flancuri cu acele modele de vârf de suliţă şi poată să aibă mustaţă lată şi rotunjită.
  | Răspuns
Daróczi J. Szilárd 2016. septembrie. 22. 12:02:59
"Montajul lui Szilárd din comentariu este mai deschis decât pozele originale". Nu am umblat la poză deloc! E un simplu crop.
  | Răspuns