Login
Rombird APK                      Parola uitată | înregistrare

Reguli liste

.

Pentru ca listele diferitelor persoane să fie comparabile, acestea trebuie supuse unor reguli.

În general, este la latitudinea fiecărui observator să bifeze acele specii pe care le-a determinat cu condiţia ca pasărea/păsările să nu fi fost în captivitate. Observatorul trebuie să fie sigur şi fără nici o îndoială că identificarea speciei a fost făcută corect. Speciile care au fost determinate doar după sunet/vocalizare, pot fi trecute şi ele însă doar cu condiţia ca observatorul să fi văzut acea specie cel puţin o dată, la un moment anterior observaţiei.

Păsările captive, aflate în centre de reabilitare, dar care provin din sălbăticie, nu pot fi bifate/numărate, decât după ce au fost eliberate cu succes. Aceleaşi reguli se aplică şi pentru păsările inelate. Observatorul este cel care inelează individul aparţinând speciei, iar exemplarul poate bifat doar după ce a fost văzut eliberat, deoarece până la momentul eliberării acesta se află în captivitate. Hoiturile nu pot fi numărate decât în cazul în care moartea a intervenit după găsirea exemplarului şi doar în condiţiile în care pasărea se afla aparent în libertate.

În cazul speciilor care sunt considerate rarităţi pentru România, trebuie trecut locul observaţiei în situaţia în care observaţia a fost înregistrată pe rombird.ro, în caz contrar trebuie trecut suplimentar şi data observaţiei. Acele specii care necesită aprobarea Comitetului de Rarităţi recomandarea este ca ele să fie bifate doar după confirmarea observaţiei de acest for.

Câteva reguli suplimentare pentru diferite liste:

Specii observate în România

Se vor trece acele specii care au fost observate între graniţele actuale ale României. Se pot trece Categoriile A şi B (cu condiţia ca observatorul să aibă vârsta suficientă atunci când este vorba despre observaţii efectuate înainte de 1950). Păsările observate de pe fâşiile frontierelor de stat, dar care se află pe teritoriul altei ţări, nu se iau în considerare doar în cazul în care acestea trec graniţa pe partea opusă. Această regulă este importantă, fiindcă în astfel de cazuri nu pasărea, ci doar observatorul se află pe teritoriul ţării pentru care el are lista. Acesta lucru este valabil şi pentru lista anuală.

Lista WP

Se bifează acele specii care au fost observate în limitele geografice ale Palearcticului de Vest. Este de recomandat să se treacă ţările vizitate iar la acele specii care sunt considerate rare în această unitate biogeografică să se treacă data şi locul observaţiei.

Lista anuală

Se vor trece acele specii care au fost observate între graniţele actuale ale României în anul calendaristic actual. Se pot trece doar speciile din Categoria A. 

Listă de grădină/terasă

Această listă se referă la păsări observate doar din locuri bine delimitate şi definite. Cei care stau în casă cu grădină sau curte, pot trece pe listă doar acele specii, care au fost observate/auzite din interiorul curţii/grădinii. Cei care stau la bloc, pot trece pe listă doar speciile observate de pe balcon sau din geamurile apartamentului. Pe liste nu se pot trece păsări care s-au observat/auzit în afara acestor perimetre, dar care puteau fi văzute şi din curte sau de pe terasă.  

◄ Înapoi